PFS Dietetyka i suplemantacja Moduł Base®

Opis szkolenia

PFS Dietetyka i Suplementacja® Base to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie.  Czy jest ona do końca zbilansowana racjonalna i czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem?

 

MODUŁ I BASE - to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo, by zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych.

Po przebytym szkoleniu będziesz wiedział dlaczego sięgasz po żywność, które z produktów wybierać by świadomie kształtować swoją sylwetkę, oraz w jaki sposób przechowywać te produkty. Dodatkowo dowiesz się prawdy odnośnie indeksów, markerów, technik stosowanych w dietetyce.

 

Warunki szkolenia

Warunkiem uczestnictwa jest ukończenie 17 roku życia.

Czas trwania szkolenia

1 dzień

Certyfikat ukończenia szkolenia

Uczestnik otrzymuje certyfikat uczestnictwa w szkoleniu PFS Dietetyka i Suplementacja® Moduł I Base.

Cena szkolenia

220 PLN

Prowadzący szkolenie

Stanisław Rydzewski

Tematyka szkolenia

CZEGO NAUCZYSZ SIĘ NA SZKOLENIU?

  • Budowy układu pokarmowego
  • Roli każdego fragmentu przewodu pokarmowego
  • Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami
  • Czym jest smak i apetyt
  • Dlaczego kończymy spożywanie posiłku
  • Dlaczego jesteśmy głodni
  • Skąd bierzemy energię na ruch
  • Czym jest Indeks sytości
  • Jakie produkty wybrać by uzyskać deficyt energetyczny
  • Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku
  • Dlaczego wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc na okrętkę kurczaka, jaja, wołowinę, warzywa
  • Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczka (zjedzona w jednym posiłku)
  • Czym jest kaloria
  • Czym jest bilans energetyczny
  • mineralnych (makro i mikro elementach)
  • witamin (rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach)
  • błonnika pokarmowego
  • białek / aminokwasów (współczynnik NPU)
  • węglowodanów (mono-, di-, poli-, oligo- sacharydów)
  • Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów: tłuszczy (NKT, JNKT, WNKT, NNKT, zasada Harrisa odnośnie WNKT)
  • Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety
  • Zalecenia IŻŻ
  • Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy
  • Rola śniadania Woda
  • Woda skutki odwodnienia i przewodnienia
  • Dlaczego woda jest hipotonikiem
  • Wodę czy może izotonik / hipertonik / hipotonik
  • Jaką wodę spożywać
  • Ile wody spożywać
  • Skład ciała człowieka
  • Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej
  • Czym jest PPM, CPM, PAL
  • Jak obliczyć energetykę posiłku (wzór czy może kalorymetria pośrednia albo bezpośrednia)
  • Dlaczego wzory różnią się od siebie?
  • W jaki sposób dobrać energetykę by uzyskać pożądany efektWstęp do otyłości
  • Wskaźniki masy ciałaW jaki sposób czytać opakowania
  • E - 160a - sama chemia (czy to gwarantowany nowotwór)?
  • Czy słodzik = nowotwór = Aspartam ?
  • Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
  • Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności Na jakich tłuszczach smażyć ?
  • W jaki sposób przechowywać żywność ?
  • Straty witamin podczas obróbki kulinarnej
  • Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów
  • Jakie warzywa wybrać
  • Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
  • Pieczywo które wybierać.

Terminy (data / miejsce)

Rejestracja
PFS Dietetyka i suplemantacja Moduł Base®

Aby zmienić termin i miejsce, wybierz inny z listy powyżej
Dziękujemy, Twoje zgłoszenie zostało przyjęte.
pokaż wszystkie
Najlepsza jakość gwarantowana przez IMG S.A.